14. februārī Zero Waste meistarklase “Ar cieņu par pārtiku”

Ievietots: 5. Februāris, 2019
Zero Waste meistarklase “Ar cieņu par pārtiku”

Aptuveni trešdaļa no pasaulē saražotās pārtikas tiek izmesta. ES ir apņēmusies līdz 2030. gadam par 50% samazināt pārtikas atkritumu apjomu dalībvalstīs. Aprēķini liecina, ka atbildīga rīcība ikdienā ļautu katrai ES mājsaimniecībai ietaupīt līdz pat 500 EUR gadā. Lai aktualizētu tēmu un sniegtu praktiskus ieteikumus, ceturtdien, 14. februārī, no plkst. 18.00 līdz 20.00 aicinām uz lekciju par pārtikas produktu pārdomātu pirkšanu, lietošanu un pārstrādi. Pēc lekcijas – radošā darbnīca, kurā varēs pagatavot dažādus veselīgus gardumus. Pasākums notiks Eiropas Savienības mājas 1. stāvā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā un būs noslēdzošais ciklā par ilgtspējīgu un bezatkritumu dzīvesveidu.

Valters Kinna, vides organizācijas “Zaļā brīvība” projektu vadītājs un kampaņas #EUandME vēstnesis, stāstīs, kā pārtikas produktus izvēlēties gudrāk un ekonomiskāk, kā mainīt ikdienas paradumus, lai mazinātu pārtikas atkritumu rašanos. Uzzināsiet, kā pārtikas nonākšana atkritumos ietekmē ekoloģiskos un sociālos procesus un kāpēc ir svarīgi domāt par pārtiku kā par vērtību un neizniekot to.

Pasākuma otrajā daļā bloga “Ēdamzāle” autore Maruta Rampāne, vadīs darbnīcu, kurā ikviens varēs pagatavot veselīgu un dabai draudzīgu ēdienu, kā arī iegūt ikdienā noderīgas receptes.

Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bezmaksas. Vietu skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties iepriekš: bit.ly/edamgudri.  

 

Uzziņai

Pārtikas izmešana atkritumos nozīmē to, ka citi resursi, piemēram, ūdens, auglīga zeme, enerģija un darbaspēks, kas tika izmantoti pārtikas ražošanā, tiek nevajadzīgi izniekoti. Savukārt pārtikas atkritumu mazināšana samazina nabadzību un badu, arī klimata pārmaiņas. Būtiska loma pārtikas atkritumu radīšanā ir patērētājiem. Organizācijas “Zaļā brīvība” ieteikumi pārdomātai pārtikas produktu izvēlei ikdienā: bit.ly/virtuve-partika

Lai novērstu pārtikas atkritumu rašanos, jāpilnveido nepārdotās pārtikas sadales mehānismi, kā arī jāstiprina patērētāju izpratne par “Izlietot līdz” un “Ieteicams līdz” marķējumu nozīmi.

Labāka atkritumu apsaimniekošana var uzlabot situāciju vides un veselības jomā, kā arī sniegt ieguldījumu cīņā ar klimata pārmaiņām. Eiropas Parlaments apstiprinājis aprites ekonomikas noteikumus, lai produktu, materiālu un resursu vērtība tiktu saglabāta pēc iespējas ilgāk. Plašāka informācija:  bit.ly/aprites_ekonomika_ES

Šī gada 25.maijā ir Eiropas vēlēšanas. Vai vides aizsardzība ir jautājums, kas tev ir būtisks domājot par Eiropas nākotni? www.soreizesbalsosu.lv

 

Partneri

“Zero Waste Latvija” ir kustība, kas apvieno bezatkritumu dzīvesveida entuziastus, lai dzīve bez lieku atkritumu radīšanas Latvijā kļūtu par normu. Organizācija veido un atbalsta videi draudzīgas alternatīvas piesārņojošiem ieradumiem, pakalpojumiem un precēm, un veicina to pārņemšanu plašākā sabiedrībā.

“Zaļā brīvība” ir vides aizsardzības organizācija, dibināta 1993. gadā ar mērķi attīstīt sabiedrību, kurā cilvēki dzīvo saskaņā ar sevi un apkārtējo vidi.

Valters Kinna, vides organizācijas “Zaļā brīvība” projektu vadītājs, ir arī kampaņas #EUandME vēstnesis. Uzzini vairāk, kā ES veicina produktu, kas kalpotu ilgāk un būtu vieglāk remontējami, atkārtoti izmantojami un pārstrādājami, ražošanu. Kā plānots vienas nozares atkritumus pārvērst citas nozares izejvielās: europa.eu/euandme/passion/green-society_lv.

 

Papildu informācija:

Anita Jansone,

Eiropas Savienības mājas Zināšanu, sarunu un mākslas istabu vadītāja,

tālr. 67085446,

e-pasts anita.jansone@esmaja.lv.