Ievietots: 4. Februāris, 2022
Eiropas Jaunatnes gads

 
Lai jauniešu viedoklis un idejas Eiropā tiktu labāk sadzirdētas, pagājušā gada nogalē ES Padome, Eiropas Parlaments un Eiropas Komisija vienojās 2022. gadu pasludināt par Eiropas Jaunatnes gadu.

Eiropas Jaunatnes gada aktivitātes aptvers tādas jomas kā līdzdalība, līdztiesība un iekļaušana, ilgtspēja, nodarbinātība, labbūtība, zaļāka un digitālāka Eiropa, jauniešu fiziskā un garīgā veselība, kuru būtiski ietekmējuši Covid-19 pandēmijas radītie apstākļi. Tematiskā gada ietvaros iepriekš minētajās jomās notiks konferences, dažāda veida pasākumi un informatīvās aktivitātes. Tāpat paredzēts veikt pētījumu par jauniešu stāvokli Eiropas Savienībā. 

Zinām, ka jaunieši ir aktīvi, atraktīvi un darbīgi, ar daudzām idejām, zināšanām un interesēm, un vēlmi apgūt visu jauno. Tāpēc aicinām aktīvi piedalīties Eiropas Jaunatnes gada pasākumos, kā arī veidot savus pasākumus un ierosināt savu ideju īstenošanu; meklēt un atrast kontaktus ar citiem jauniešiem Latvijā un citviet Eiropas Savienībā. Informācija par Eiropas Jaunatnes gada mērķiem un pasākumiem, kā arī sadarbības iniciatīvas un projekti ir pieejami Eiropas jaunatnes portālā: https://europa.eu/youth/home_lv. Tāpat aicinām ikvienu ievietot portālā informāciju par savu pasākumu, aizpildot informāciju latviešu vai angļu valodā. 

Eiropas Jaunatnes gadu Latvijā koordinē Latvijas Jaunatnes padome sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, un nacionālo aktivitāšu plāns tiek regulāri papildināts. Informācija par pasākumiem pieejama šeit.

Aicinām sekot līdzi Latvijā plānotajām aktivitātēm Eiropas Jaunatnes portālā, tīmekļa vietnē jaunatne.gov.lv un Facebook kontā @jaunatne, TikTok @iesaisti_ES, Latvijas Jaunatnes padomes Facebook un Instagram kontos, kā arī ieskatīties ES mājas sociālo mediju kontos un www.esmaja.lv.

Un tagad par iespējām - pasākumiem, iniciatīvām un citām aktualitātēm, kas sasaucas ar Eiropas Jaunatnes gada mērķiem un prioritātēm!
SEKO LĪDZI
09.02.2022. plkst. 13:00 Eiropas Jaunatnes gada atklāšanas tiešraide no ES mājas. 
Aicinām jauniešus, pedagogus, jaunatnes lietu speciālistus, vecākus un vecvecākus, ikvienu interesentu tiešraidē sekot Eiropas Jaunatnes gada atklāšanas pasākumam. Pasākumu rīko Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru, Latvijas Jaunatnes padomi, Eiropas Kustību Latvijā. Pasākumā kopā veidosim Eiropas Jaunatnes gada vīziju un meklēsim atbildi uz jautājumu: kādas izmaiņas jauniešu dzīvē nesīs Eiropas jaunatnes gads? Pasākums būs skatāms šeit
RADI

Jaunieši jauniešiem – IZVEIDO savu Eiropas Jaunatnes gada pasākumu!
Tās var būt radošas zināšanu darbnīcas, debates, jauniešu konsultācijas, informatīvi vai kultūras pasākumi, kampaņas, mācību pasākumi vai citas aktivitātes. Ņem vērā, ka projektiem jābūt saistītiem ar vismaz vienu no jaunatnes līdzdalības veicināšanas projektu mērķiem:
•    iesaistīšanās pilsoniskajā sabiedrībā,
•    Eiropas vērtību stiprināšana,
•    digitālo prasmju un medijpratības veicināšana,
•    dialogs starp jauniešiem un lēmumpieņēmējiem.
Uzmanību! Lai īstenotu pasākumu, līdz 23.02.2022. sagatavo un iesniedz pieteikumu Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) projektu konkursā jaunatnes līdzdalības projektiem.

Vairāk par jaunatnes līdzdalības projektiem, nosacījumiem un pieteikuma izstrādi uzzini: 
•    JSPA tīmekļa vietnē jaunatne.gov.lv,
•    informatīvā semināra ierakstā JSPA Facebook vietnē
•    iepriekš īstenoto projektu pieredzes stāstos.

IZMANTO IESPĒJU
No 8.02. līdz 11.02.2022. noritēs ES Industrijas dienas. Tās aktualizē programmu “Erasmus jaunajiem uzņēmējiem”, kas ir pārrobežu apmaiņas programma, kas dod iespēju jaunajiem uzņēmējiem un tiem, kas gatavojas uzsākt uzņēmējdarbību, mācīties no pieredzējušiem uzņēmējiem, kuri vada mazos uzņēmumus visās valstīs, kas piedalās programmā.  Izpēti un izmanto iespēju: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/
LĪDZDARBOJIES
Vidusskolēnu un Valsts prezidenta debašu cikls “#Satversmei100: vērtības nākotnei”.
Šogad svinam Latvijas Republikas pamatlikuma − Satversmes − apstiprināšanas 100. gadadienu. Lai rosinātu izzināt un izprast Satversmi, Valsts prezidents Egils Levits aicina jauniešus piedalīties debatēs par nozīmīgām Satversmes vērtībām, kas reizēm savstarpēji var konkurēt, tādējādi veidojot izvēles dilemmas. Pirmās debates notiks Satversmes apstiprināšanas 100. gadadienā − 2022. gada 15. februārī no plkst. 14.00 līdz 15.30 Rīgas pilī. Visa gada garumā notiks pasākumi reģionos – Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Sēlijā. Visi debašu cikli būs skatāmi tiešraidē Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē www.president.lv un sociālo tīklu Facebook, Twitter un YouTube kontos. Šīs debates ir nozīmīgs solis jauniešu līdzdalībai Latvijas nākotnes veidošanā, kas 
mudina formulēt savas domas, kā arī sarunāties un sadzirdēt citu viedokli par mums katram svarīgiem jautājumiem. Vairāk par debatēm un pieteikšanos šeit

Tu tici demokrātijas spēkam? Tu gribi iegūt vērtīgu pieredzi un jaunus draugus, darbojoties kopā ar Eiropas Parlamentu? Tu vēlies uzlabot sev apkārt notiekošo? Ja uz kaut vienu no šiem jautājumiem Tava atbilde ir JĀ, Eiropas kopiena mēsesamkopā.eu būs īstā vieta Tev. Reģistrējies mēsesamkopā.eu un iesaisties demokrātijas veidošanā Latvijā, mūsu daļā no Eiropas saimes: mesesamkopa.eu/lv/
Sāc! Reģistrējies platformā mēsesamkopā.eu un pievienojies Facebook grupai – uzzini par aktuālo Eiropā un satiec domubiedrus.
Mācies! Piedalies mūsu rīkotajos pasākumos un apmācībās – iegūsti prasmes efektīvi līdzdarboties demokrātiskajos procesos. Tev būs iespēja satikt augsta līmeņa amatpersonas un mācīties no vadošajiem speciālistiem Latvijā.
Rīkojies! Īsteno savu ideju demokrātijas stiprināšanai Latvijā. 

Jo vairāk iesaistīsies, jo vairāk iespēju Tev būs – no aktīvas līdzdalības Eiropas Parlamenta biroja Latvijā pasākumos, kas būs vērtīgs ieraksts Tavā CV, līdz iespējai aizbraukt uz Briseli vai Strasbūru un tikties ar EP deputātiem. Tieši šobrīd, līdz 25.03.2022., mēsesamkopā.eu notiek konkurss, kurā aktīvākajiem dalībniekiem būs iespēja doties uz Strasbūru, lai tiktos un dalītos savās domās ar lēmumu pieņēmējiem un citiem kopienas dalībniekiem. Plašāka informācija, reģistrējoties mesesamkopa.eu/lv/ un ikmēneša e-pastos. Seko līdzi, reaģē, komentē un iesaisties. Tu esi gaidīts/-a! 
KAS VĒL IR AKTUĀLS?
Kultūras un izklaides jomā pieredze par to, kā organizēt ilgtspējīgu pasākumu, kļūst arvien nozīmīgāka. Lai noskaidrotu kā organizēt zaļākus un dabai draudzīgākus pasākumus, 09.02.2022. plkst. 15:00 kultūras jomas darbinieki, radošo organizāciju pārstāvji, kultūras pasākumu kuratori un organizatori, jaunatnes lietu speciālisti aicināti piedalīties tiešsaistes  seminārā "Kultūras pasākumu ilgtspēja". Pieteikšanās un informācija par pasākumu šeit.

Mediju loma parlamentārajā demokrātijā:  17.02.2022. plkst. 15:00 norisināsies Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu jauniešu diskusija ar žurnālistiem: Nellija Ločmele (žurnāls IR), Iļja Kozins (Latvijas Žurnālistu Asociācija), Filips Lastovskis (portāls Delfi), Agnese Leiburga (reģionālais laikraksts Zemgales ziņas), Karmena Stepanova (Latvijas Radio 5) un Ina Strazdiņa (Latvijas Televīzija). Tiešraide būs skatāma EP biroja Latvijā Facebook profilā. 
2021./2022. mācību gadā EP Vēstnieku skolās jaunieši un pedagogi kopā ar ekspertiem no ES, valsts un nevalstiskā sektora, kā arī medijiempēta pilsoniskumu - indivīda un kopienas iesaisti lēmumu pieņemšanā un pilsoniskās sabiedrības nozīmi. Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu programma paredzēta 9.-12. klašu audzēkņiem un tiek veiksmīgi īstenota visās 28 ES dalībvalstīs, jau sesto mācību gadu arī Latvijā. 

Starptautiskā ielu sporta konference "Medicines for World's Ghettos" šajā gadā tiks veltīta tēmai "Digitālais darbs ar jauniešiem digitālajā laikā", aktualizējot tēmas par digitālās vides ietekmi uz jauniešu mentālo veselību, e-sportu, ielu sportu un influenceriem. Konference norisināsies tiešsaistē no 24.02. līdz 25.02.2022.  Vairāk informācijas un reģistrācija: www.conference.ghetto.lv
Latvijas Platforma attīstības sadarbībai (LAPAS) ar domubiedriem un ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā atbalstu īsteno klātienes diskusijas “ESi NĀKOTNE” 20 Latvijas vietās, kurās aicina jauniešus dalīties ar savu redzējumu par nākotnes Eiropu un savu lomu tajā. Diskusijas kalpo kā platforma, kurā izteikt savu viedokli, priekšlikumus un virzīt tos tālāk. Pirmās diskusijas janvārī jau aizvadītas Kurzemes reģionā (Grobiņā, Liepājā, Nīcā un Aizputē), kur tikās jaunieši, lai pārrunātu tādas tēmas kā digitālā transformācija, izglītība, kultūra un vide. Diskusiju cikls norisināsies līdz maijam un aptvers arī Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionu.  Vairāk informācijas par pasākumiem meklē šeit

“Milzīgais darbs, ko veic NVO visā pasaulē, ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad agrāk. Eiropas Komisija turpinās tās atbalstīt šī būtiskā darba veikšanā... #WorldNGOday”
Urzula fon der Leiena, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja.
Uzzini vairāk par NVO dienu un piedalies tajā 27.02.2022.!
Vairāk šeit: worldngoday.org/europe/
 

Turpmāk ik mēnesi Eiropas Savienības māja kopā ar partneriem apkopos jaunāko informāciju par Eiropas Jaunatnes gada pasākumiem un iniciatīvām. Aicinām ikvienu iesaistīties šī apkārtraksta veidošanā, iesūtot aktuālo informāciju par jūsu rīkotajiem pasākumiem un aktivitātēm Eiropas Jaunatnes gada ietvaros, rakstot uz esmaja@esmaja.lv.

Apkārtrakstu par Eiropas Jaunatnes gadu ik mēnesi veidos Eiropas Savienības māja kopā ar sadarbības partneriem un interesentiem, kas darbojas ar jaunatnes lietām un kam rūp jaunieši.

Ja vēlaties turpmāk saņemt šo apkārtrakstu, lūdzam apstiprināt to, rakstot uz esmaja@esmaja.lv.
Aicinām sekot līdzi jaunumiem, izmantot iespējas un līdzdarboties! 
#eiropasjaunatnesgads 
#jauniešuiespējas 
#jaunatneLV